Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Verd, estrès i ansietat

09-04-2019

Verd, estrès i ansietat

Funcionalment el verd s’utilitza al semàfors, als cartells de sortides d’emergència, a les capses d’Aspirina per donar una sensació de tranquil·litat sense cansament, i a les bates del personal que està als quiròfans i així a la vegada que tranquil·litza fa que les taques de sang semblin marrons i impressionen menys.

 

Des del punt de vista mèdic un passeig per entorns verds té un efecte físic immediat, arriba més sang al cervell, millora la circulació de la sang i la tensió i disminueix l’angoixa perquè el verd ens produeix benestar.

 

Ja en el 1979, el Dr. Roger S. Ulrich, va portar a terme una sèrie d’investigacions amb habitants de Suècia i d’Estats Units per veure els efectes psicològics i psico-fisiològics que tenen lloc en observacions i imatges de vegetació i aigua, en contraposició amb imatges d’escenes urbanes. Va comprovar que les escenes  amb vegetació tenien una influència beneficiosa sobre l’estat psicològic. I en individus estressats, aquestes imatges reduïen l’estrès, en canvi, els paisatges urbans l’agreujaven.

 

Actualment, el Dr. Ulrich, segueix investigant en aquesta línia i ha desenvolupat la teoria de la recuperació de l’estrès (SRT). Els  aspectes de l’entorn natural han resultat vitals per a l’adaptació i la supervivència humana.  La presència de plantes ens asseguren menjar i són també indicadors de la presència d’aigua, imprescindible per a la vida. Per aquest motiu quan una persona està estressada, el contacte amb la naturalesa ajusta l’activació neurofisiològica i ajuda a recuperar-se de l’estrès i el cansament, assegurant el manteniment dels recursos cognitius que ens permeten resoldre problemes complexes i desenvolupar la creativitat.

 

Un passeig per entorns naturals, gaudint de la verdor primaveral, ens ajudarà a reduir l’estrès i el cansament acumulat durant la setmana, especialment en entorns urbans. Aprofitem qualsevol ocasió que tinguem per descansar la vista en el verds del paisatge, en sentir les olors d’humitat, de les flors, el sons de la natura…Tornarem renovats.

 

I també ens pot ajudar tenir plantes naturals d’interior a casa, a la feina, o d’exterior a la finestra, balcó o terrassa. Imatges de paisatges naturals amb predomini de verds a les nostres parets i una caminada sota els arbres dels carrers o jardins urbans també facilitaran que ens recuperem de l’ansietat i l’estrès que hàgim pogut acumular durant el dia.