Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Estrès i Ikigai

14-06-2019

Estrès i Ikigai

No saber on anem ni perquè fem les coses, preguntar-nos per què ens hem d’aixecar en un dia gris o amb sol i fer cues al metro o a l’autovia per anar a treballar en una feina que no ens agrada i tornar a casa fets pols, per demà seguir el mateix patró, és un estil de vida que ens estressa i molt, sense aportar-nos cap satisfacció.
Darrerament s’han publicat uns quants llibres i s’han fet articles sobre el concepte japonés “Ikigai” (Iki=vida, gai= realització del que un espera i desitja), és a dir, raó de ser. Tots tenim un ikigai es a dir una raó per viure. Descobrir quin és el nostre ikigai ens aporta satisfacció, dóna sentit a la nostra vida i ens facilita una raó per aixecar-nos cada matí.Però com descobrir el nostre ikigai? Es  tracta d’identificar allò que ens agrada fer i que hi tenim facilitat per fer-ho i que a més quan ho fem aportem alguna cosa al món. Això augmenta la nostra autoestima i sentim que està justificada la nostra existència la qual cosa ens proporciona felicitat. 

La societat occidental ha acabat aconseguint que el treball sigui una càrrega feixuga i fins i tot un càstig per una gran quantitat de persones, que no es troben realitzades deixant la major part de la seva vida en una feina que no els hi proporciona cap satisfacció. Canviar de treball  per aconseguir més remuneració econòmica es veu a vegades com una sortida, però al cap de poc temps la insatisfacció es manté i s’acaba patint estrès i depressió. Perquè el que és important es trobar un lloc de treball d’acord amb les nostres capacitats i en el que ens sentim realitzats.

 

Què podem fer per trobar el nostre Ikigai?

-En quin element ens trobem més còmodes? Fent coses sols o en grup?

-Quines són les activitats en les que ens passa el temps volant?

-Què ens resulta fàcil fer? manualitats, organitzar, inventar, ordenar...

-Què ens agradava fer quan érem petits?

 

Aquestes  preguntes ens poden orientar a l’hora de descobrir el nostre ikigai que pot ser diferent als 20 anys, als 50 o als 80. Es un concepte canviable i revisable al llarg de la nostra vida. Una vegada trobem el nostre ikigai, el nostre objectiu a la vida, la nostra raó de ser, acabarem descobrint  el com, que potser suposarà un canvi radical: de lloc, de manera de viure,  de persones que t’acompanyen... 

L’Ikigai és el còctel en el que es barreja, el que estimes i t’agrada, allò en el que ets bo i hi tens facilitat, el que el món necessita i allò pel que guanyes diners. Les persones amb ikigai sembla que viuen més temps i si més no sense presses, sense estrès i per tant més feliços. 

Es important envoltar-nos de gent que ens carrega les piles, perquè el contagi emocional existeix i aquelles persones que es queixen constantment, que critiquen, que només  aporten negativitat, ens roben temps i ens deixen desanimats, cansats i irritats. Busquem companys que ens aportin energia i ens ajudin a seguir el nostre ikigai. 

Si encara no sabem quin és el nostre ikigai, i vivim estressats i angoixats pel nostre futur, busquem-lo, perquè com diu el filòsof Sören Kierkegaard la vida només es pot entendre mirant enrere, però només es pot viure mirant endavant.