Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar
93 461 31 91 - 606 009 387
93 461 31 91 - 606 009 387

Dr. Holon de febrer

04-02-2021

Dr. Holon de febrer
La psicòloga ambiental Rita Trombín afirma que les fractals tenen beneficis quantificables per a la salut, que inclouen una reducció de l’estrès, un millor funcionament cognitiu, una major creativitat i resolució de problemes, una major apreciació de la naturalesa i una experiència emocional positiva. Amb poc esforç cognitiu, el nostre sistema nerviós processa amb facilitat els patrons fractals de manera fàcil i precisa perquè està entrenat per representar l’entorn i orientar-se.
Va ser la NASA que va finançar els primers estudis sobre les fractals com a reductors d’estrès amb l’objectiu de mantenir la salut dels astronautes en les llargues missions lluny dels paisatges de la terra. El 90% de la informació que rep el nostre cervell prové de la vista, i un 95% de les persones mostra una preferència visual positiva dels fractals sobre els patrons euclidians (línies i angles rectes, rectangles, cubs, cilindres...), i això és a causa de la facilitat amb la qual podem processar les fractals, donat que a la natura els patrons geomètrics són fractals.
Richard Taylor, professor de física a la Universitat d’Oregó i expert en la teoria del caos, fractals i les interrelacions entre art i ciència, ha demostrat que l’exposició a escenaris naturals fractals va acompanyat de la reducció de l’estrès en un 60%.
Actualment, els paisatges urbans responen més a patrons geomètrics euclidians, minimalistes (rectangles, línies i angles rectes, plans buits, cubs...), quan en canvi el que necessitem són geometries de caràcter fractal perquè ens resulten més fàcils de processar i tenen valor de supervivència que això sempre desestressa. Altres geometries ens resten energia cognitiva que la podem dedicar a altres qüestions com per exemple la comprensió de les emocions dels altres que també ajuda a sobreviure.
Es recomana dedicar 20 minuts diaris a contemplar imatges on domina la geometria fractal (onades del mar, branques d’arbres, inflorescències florals o determinades estructures arquitectòniques...) per reduir nostre grau d’estrès. I siguem atrevits i incloem estructures fractals i menys rectilínies i minimalistes en el nostre entorn laboral o a casa i reclamem entorns urbans més fractals.
  • Dr. Holon de desembre

    Espècies, Nadal i estrès


    Quan arriben les festes nadalenques, a part de l’estrès que ens poden provocar les reunions familiars, l’excés en els àpats o els regals, les cases poden fer olor de Nadal a causa dels menjars propis de l’època, i especialment en aquests plats es fan servir algunes espècies com el pebre, el clau, la canyella, el gingebre, o la nou moscada entre altres. Les espècies, a més a més d’aportar un sabor i unes olors característiques i molt agradables també són beneficioses per a la salut, i moltes són antiestressants i relaxants, propietats molt necessàries en aquestes dates.
  • Acceptació i estrès

    Acceptar que s’han acabat les vacances, el bon temps, que hem de tornar a la rutina i que reapareixen els problemes pendents, és un fet que es repeteix cada any en aquesta època.

  • Dr. Holon de nov

    Soroll mental i estrès

    Tots en algun moment, i a vegades massa sovint, patim per excés de soroll extern. I això no és una peculiaritat exclusiva dels nostres temps, sinó que ja Juli Cèsar havia promulgat una de les primeres lleis contra el soroll, la que prohibia a Roma circular entre la posta i la sortida del sol. Actualment, el nivell sonor ambiental és tan elevat que pot pertorbar el funcionament del nostre cervell. S’han realitzat diferents estudis a ciutats com Londres, Madrid o Amsterdam i s’ha demostrat la relació entre l’exposició al soroll i el descens del rendiment escolar, així com un augment simultani del risc de dislèxia.