Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Tecnoestrès i Phubbing

15-11-2017

 Tecnoestrès i Phubbing
Qui no s’ha estressat en una reunió laboral, familiar o amb amics al patir phubbing?
El phubbing no és cap infecció, ni cap normativa administrativa, es defineix com l’acte d’un individu a ignorar el seu entorn per concentrar-se en una tecnologia mòbil, bè sigui un telèfon, portàtil, tablet o qualsevol altre objecte intel·ligent. El fet d’estar amb gent que ens ignora i ens menysprea per un aparell tecnològic, ens pot causar irritació i a la llarga estressar-nos.
El terme phubbing es va originar a Austràlia en el 2007 i es producte de phone (telèfon) i snubbing (menysprear). L’ús de les noves tecnologies de la comunicació pot causar addicció i provocar una falta d’atenció en el nostre entorn per centrar-nos en el món virtual. El 87% dels adolescents prefereixen comunicar-se via escrita enlloc de cara a cara. I el 70% dels participants en un estudi sobre la influència de les tecnologies en les relacions de parella creuen que els ordinadors o els smartphones interfereixen en la convivència i poden arribar en estressar-nos a donar símptomes depressius.
Els que acaben practicant el phubbing, normalment pateixen tecnoestrès  que es defineix com un trastorn que consisteix en la necessitat de la persona d’estar connectada en tot moment, necessitat que es viu de manera ansiosa i amb estrès. I això afecta directament a la vida diària, interferint negativament , sobretot a nivell de les relacions socials.
El tecnoestrès, resultat d’una addicció psicològica conseqüència de l’ús continuat de la tecnologia, es caracteritza per donar lloc a les següents manifestacions:
 Necessitat d’adquirir les últimes novetats tecnològiques que apareixen al mercat. Si no es poden aconseguir pot produir frustració i nivells alts d’ansietat.
 Ús simultani de diferents dispositius tecnològics, provocant una dispersió de l’atenció que a la llarga pot disminuir la concentració i la memòria.
 Utilitzar durant gran part del dia la tecnologia, evitant el manteniment de les relacions socials i ocasionant un empobriment del llenguatge tant escrit com parlat.
També es parla de tecnoestrès per definir l’estrès que ens pot ocasionar l’ús de les noves tecnologies quan no es domina el seu ús.
Si quedem amb gent, procurem parar els aparells tecnològics, mirar-nos cara a cara i no parlar  amb els ulls fixes en alguna pantalla. Intentem no practicar phubbing ni patir-lo, i evitarem molts problemes d’ansietat i estrès. Després de llegir aquest comentari comprovem si som capaços de tancar l’aparell i parlar cara a cara amb algú, si és així, segurament no patim tecnoestrès.